کارشناسان فروش : 09141862833
اصول جوجه کشی و پرورش بلدرچین
مقالات ۰۴ اردیبهشت ۱۳۹۷

اصول جوجه کشی و پرورش بلدرچین

اصول جوجه کشی و پرورش بلدرچین

اصول جوجه کشی و پرورش بلدرچین

اصول جوجه کشی و پرورش بلدرچین

ویژگی های بلدرچین

دیباچه

در کشور های مختلف دنیا سالهاست که پرورش بلدرچین به صورت یکی از شاخه های صنعت پرورش طیور تجلی پیدا کرده و فارم های بزرگی در بسیاری کشور ها برای این منظور بوجود آمده است . در کشور ما نیز از دیر باز به پرورش بلدرچین پرداخته اند . در بعضی از فروشگاههای مواد پروتئینی می توان گوشت و تخم بلدرچین را که برای فروش در بسته بندیهای مناسب عرضه شده است مشاهده نمود .

طبقه بندی نژادهای بلدرچین

بلدرچین پولک دار

قد : ۸ اینچ

وزن : میانگین وزن برای نرها ۱۷۹ گرم و در ماده ها ۱۷۳ گرم است .

اسامی دیگر بلدرچین : پولکی – روپوش پنبه ای – بلدرچین مکزیکی

بلدرچین باب وایت

منشاء این بلدرچین آمریکای شمالی و مرکزی است . این بلدرچین ها در ایالات متحده آمریکا به طور ممتد به عنوان  ( پرنده  تفریحی ) برای سرگرمی از آن جهت که تندرو هستند و مسافت های کوتاه را پرواز می کنند پرورش داده میشوند .

بلدرچین سفید انگلیسی

رنگ : سفید

طبقه بندی : گوشتی – تخم گذار

خصوصیات : از لحاظ سایز طبیعت و قدرت تخم گذاری نزدیک به بلدرچین ایتالیایی است . این بلدرچین اختلاف رنگی دارد که خیلی معروف است . البته  آنها به طور برجسته هستند اما تکه های کوچک قهوه ای مایل به زرد دارند .

جنبه های اقتصادی : از نظر تجاری ارزش آنها به قدرت تخم گذاری بالایشان است . اهلی اند و رفتار با آنها ساده است . جفت بودن بر اساس رنگهایشان آنها را عوام پسند ساخته مانند پرندگان محدوده بریتانیا .

بلدرچین محدوده بریتانیا

رنگ : قهوه ای کاکائویی

طبقه بندی : گوشتی – تخم گذار

خصوصیات : این نوع بلدرچین بزرگتر از نمونه ایتالیایی است . خال های عمیق قرمز و کاکائویی رنگ دارد . اهلی است و پرورش آنها راحت است .

جنبه های اقتصادی : ارزش تجاری آنها در قدرت تخم گذاری شان است . آرام ورفتار با آنها ساده است .

بلدرچین ژاپنی

طبقه بندی : دو منظوره گوشتی و تخم گذار

رنگ : طلایی

خصوصیات : دارای جثه بزرگ و طبیعت اهلی و رفتار با آنها آسان می باشد . پر طاقت و پرورش شان راحت است به همین علت نگهداری این بلدرچین ها به خصوص برای مبتدیان دوست داشتنی است .

جنبه های اقتصادی : این پرندگان دو منظوره اند . یعنی هم به منظور تولید گوشت و هم به منظور تولید تخم منظور می شوند به سرعت بالغ شده و در ۶ تا ۸ هفتگی به وزن مطلوب می رسند و در همین سنین تخم گذاری را آغاز می کنند . ماده ها بیش از ۲۰۰ تخم در سال می گذارند . اگر چه گوشت بلدرچین یک محصول لوکس به نظر می رسد اما تقاضای این گوشت رو به افزایش است و این امر سبب افزایش قیمت آن نیز می شود . برای تضمین باروری تخم ها نسبت ۳ ماده به ۱ نر توصیه می شود .

بلدرچین کوهی

منشاء : آمریکا  مکزیک

قد : ۹ اینچ

خصوصیات ظاهری : کوچک – چاق – دم باریک – بال گرد – ساکن زمین – سر با تاج سیاه بلند ( تزئینی )

سر و سینه خاکستری دم زیتونی و قهوه ای و سیاه و گلو – شاه بلوطی با خطهای سفید پهلو فلس های شاه بلوطی با خطهای سفید

بلدرچین ایتالیایی

رنگ : طلایی

طبقه بندی : گوشتی تخم گذار

خصوصیات : کوچک تر از بلدرچین ژاپنی هستند بسیار فعال اند و زود بالغ می شوند . این بلدرچین ها بسیار اهلی و به راحتی می توان با آنها برخورد کرد . در جنبه های دیگر مشابه نوع ژاپنی هستند .

جنبه های اقتصادی : در گونه های بلدرچین این نوع بهترین نوع تخم گذار است . چون به سرعت بالغ می شوند و در ۶ هفتگی تخم می گذارند و اغلب بیش از ۳۰۰ تخم در سال خواهند گذاشت .

سایز تخم این بلدرچین ها یکسان است و از نظر تجاری با تقاضای زیادی مواجه است . بر اساس تجربه امکان این وجود دارد که بلدرچین های ایتالیایی را به نسبت یک نر برای ۶ تا ۷ ماده بدون افت باروری نگه داری شوند .

بلدرچین آرایشی ( تزئینی )

رنگ : سفید – بنفش کمرنگ – رنگارنگ و نقره ای طوسی – سیاه

منشاء : چین – هند – سریلانکا – آفریقای جنوبی و استرالیا

خصوصیات : به عنوان بلدرچین دکمه ای نیز شناخته می شود .

به اندازه ۵ اینچ طول دارد .

بلدرچین تزئینی در میان کوچکترین گونه های بلدرچین جای دارد .

هچ آنها حدود ۱۶ روز طول می کشد .

جوجه هایشان اندکی از زنبور عسل ( زنبور درشت ) بزرگتر هستند .

خیلی فعال و فنری هستند .

علیرغم سایزشان  حدودا” در ۸ هفتگی بالغ می شوند .

در بسیاری موارد آنها برای زینت نگه داشته می شوند . به خصوص از جهت تنوع رنگ و به عنوان پرندگان زینتی توجه زیادی را برای نگهداری در مرغداری های مخلوط به خود جلب می کنند . پرورش این بلدرچین ها نسبتا” راحت است محافظت و گرمای بیشتری نسبت به نژادهای بزرگتر نیاز دارد .

مشکی مکزیکی

منشاء : بومی آمریکا از کالیفرنیای جنوبی آن را به مکزیک آورده اند .

خصوصیات : این بلدرچین ها اندکی از باب وایت کوچکتراند اما طبیعت مشابهی دارند . آنها هم مایلند در جای بلند قرار گیرند و بیشتر از جعبه های لانه ( مرغی ) استفاده می کنند تا روی زمین . رنگ آمیزی قابل توجهی دارند . به همین دلیل عده ای می پندارند که زیباترین نژاد بلدرچین است .

خصوصیات تخم بلدرچین

اندازه تخم بلدرچین حدود یک پنجم تخم مرغ می باشد و نحوه توزیع رنگ در پوست آن منحصر به فرد است . دامنه تغییرات رنگ پوست بلدرچین از قهوه ای تیره تا آبی سفید و خال خالی بوده و رنگ آن ها اکثرا” سیاه یا آبی می باشد . رنگدانه های بیلی وردین واپی فیرین از عوامل تولید پوسته رنگی در تخم بلدرچین می باشند . در یک تحقیق مشخص شد که ترشح این رنگدانه ها توسط جنس ماده در حدود ۵/۳ ساعت قبل از تخم گذاری سبب رنگی بودن پوسته می شوند . بلدرچین ژاپنی هر ۲۵ ساعت یک تخم می گذارد . وزن تخم ها نیز از ۶ تا ۱۶ گرم متفاوت می باشد که میانگین آن حدود ۱۰ گرم است . این وزن حدود ۵ درصد وزن پرنده ماده است ولی در مرغ و بوقلمون وزن تخم به ترتیب حدود ۵/۳ و یک درصد وزن جنس ماده است . هر پرنده ماده تخم های با توزیع رنگ اندازه و شکل منحصر به فرد و به خصوص تولید می نماید .

خصوصیات گوشت بلدرچین

برخی از خصوصیات منحصر به فردگوشت بلدرچین عبارتند از :

۱ – گوشت بلدرچین خوشمزه تر از گوشت مرغ می باشد .

۲ – گوشت بلدرچین باعث رشد و توسعه سلولهای مغزی در کودکان می شود .

۳ – بهترین غذا برای مادران باردار و پرستار کودک می باشد .

۴ – گوشت بلدرچین در مقایسه با گوشت مرغ دارای فسفولیپید بیشتر و کلسترول کم تری است .

سن کشتار

سن مناسب کشتار بلدرچین ژاپنی در دو جنس نر و ماده به ترتیب در ۵ و ۶ هفتگی گزارش شده است . در یک تحقیق سن ۵ هفتگی در هر دو جنس مناسب و ضریب تبدیل غذا در این سن در حدود ۳ گزارش شده است . در ایران به طور معمول سن ۷ – ۶ هفتگی برای کشتار هر دو جنس در نظر گرفته می شود .